De janPod

De aanleiding

Mijn vader lijdt sinds ongeveer 5 jaar aan de ziekte van Alzheimer. Sinds het overlijden van mijn moeder in maart 2020 verblijft hij in een woonzorgcentrum.

Afgelopen december had hij een afspraak in het ziekenhuis. Ik bracht hem met de auto. De corona-maatregelen schreven voor dat hij achteraan in de wagen moest zitten en dat we beiden een mondmasker moesten dragen. Een gesprek voeren was dus heel moeilijk. Tijdens de rit keek hij in stilte naar buiten, maar er was daar blijkbaar niets dat hem ‘triggerde’. We reden nochtans door het dorp waar hij is geboren en zijn hele leven heeft gewoond.

Maar als er op de radio een nummer speelt uit de jaren 70, voel en hoor ik onmiddellijk zijn voet stampen op het ritme van de muziek. Ik kijk in de achteruitkijkspiegel en zie ook zijn hoofd op en neer gaan op het ritme.

“Music is life.”

Het idee: de janPod 0.1

Ik wil een muziekspeler maken die mijn vader kan gebruiken om een beperkt aantal nummers af te spelen.

Waar moet de muziekspeler aan voldoen?

Het plan

Het eerste idee was om iets te doen met een Arduino en een MP3-shield. Maar dat werd al snel complex en duur.

Gelukkig bestaan er ook eenvoudige chips die specifiek gemaakt zijn om geluid/muziek af te spelen. Je hebt dus geen aparte Arduino of Raspberry Pi nodig om de chip aan te sturen.

Na enig zoekwerk viel mijn keuze uiteindelijk op het Adafruit Audio FX Sound Board.

Voordelen:

Nadelen:

Verder heb ik enkel nog knoppen, een speaker en een stroombron nodig. En een doosje om alles in samen te brengen.

Mijn volledige boodschappenlijstje ziet er dus als volgt uit:

Enkel nog wat draadjes om alles aan elkaar te koppelen en we zijn er klaar voor.

Ik kocht de meeste dingen online bij de fijne mensen van Pomironi omdat je bij hen ook altijd met vragen terecht kan. Maar je vindt dit zeker ook op andere plaatsen.

De constructie

Het Sound Board heeft 11 triggers, genummerd van 0 tot 10. Wanneer je een van deze triggers kort verbindt met de ground van de chip, kan je een geluidsbestand afspelen. Welk geluidsbestand of geluidsbestanden worden afgespeeld, wordt bepaald door de naamgeving van de geluisbestanden.

Voor dit project gebruiken we het eenvoudigste scenario: als één trigger geactiveerd wordt, wordt er een specifiek nummer gespeeld. Ik heb de drie nummers T00.ogg, T02.ogg en T04.ogg genoemd. De nummers zullen daardoor worden afgespeeld als respectievelijk trigger 0, 2 en 4 worden geactiveerd. (Een overzicht van alle andere mogelijkheden om muziek af te spelen vind je onder ‘Trigger Effects’ in de tutorial op de website van Adafruit.)

Ik plaats 3 arcade buttons (geel, groen en blauw) tussen de ground (Gnd) en de triggers 0, 2 en 4.

(Afbeeldingen in het schema zijn niet in verhouding met elkaar.)

Zoals ik al aanhaalde bij de nadelen van het sound board: je kan geen nieuw nummer starten als een ander nummer nog aan het spelen is. En er is eigenlijk ook geen mogelijkheid om een nummer dat speelt te stoppen. Het enige dat we kunnen doen om de muziek te stoppen is de volledige chip resetten. Daarom verbind ik de rode arcade button met de Rst (reset) trigger en de ground. Dit is een onelegante oplossing, maar het werkt wel. Stel dat je bijvoorbeeld de volume-regeling op de chip ook gebruikt (er zijn triggers voor Vol+ en Vol-) dan is dit waarschijnlijk geen goed idee: dan wordt met het stoppen van de muziek ook telkens het volume weer op maximaal gezet.)

De mini-speaker wordt gekoppeld aan één van de uitgangen van de versterker. De batterijhouder wordt gekoppeld aan de Vin en de ground van het sound board.

De batterijhouder heeft een aan/uit knop. Die is via een kleine opening aan de achterkant van het doosje bereikbaar.

Zo ziet het resultaat er bij mij dan uit:

Het is de eerste keer dat ik soldeer, dus het is niet overal even netjes. ;-)

Voilà, dat is alles. Let's rock 'n' roll! 🤘

Nog te doen: de speler is net iets te luid voor gebruik in een woonzorgcentrum, vrees ik. Ik ga nog een potentiometer (regelbare weerstand) tussen het sound board en de speaker zetten zodat het geluidsniveau regelbaar is. Ik maak de knop niet van buitenaf berijkbaar zodat mijn vader het volume niet kan aanpassen.

Varianten

Alternatieven

Update

3 AAA-batterijtjes trekken het blijkbaar niet zo lang als de janPod dagelijks gebruikt wordt. Ik heb de batterijhouder vervangen door een stekker (gerecupereerd van een oude gsm-lader). De janPod is dus niet langer draagbaar, maar wél veel milieuvriendelijker. :-)


Vragen of suggesties? Je vindt mij op Twitter.